Blog navigation

Nejnovější příspěvky

Sladkosti naprieč Európou

 

Myslím, že všetci súhlasíme, že slovenskou národnou sladkosťou je Horalka. Jemné vaflové oblátky vrstvené s arašidovým krémom a obvodovo máčané v čokoláde sú súčasťou života každého jedného Slováka. Nájdeme ich v školských desiatach, ako energia na výlety či dezert po nedeľnom obede. Ich chuť je špecifická a nezameniteľná. A hlavne, naša.

Čo ale ostatné krajiny? Pozrime sa na ich sladkosti, a možno sa aj inšpirujme, čo ochutnáme keď nás zaveje do jednej z týchto krajín ?

Čo sa z článku dozvieš:

  • tradičné národné sladkosti 20 európskych krajín
  • obrázky jendotlivých sladkostí

1.       Poľsko – Krówky

Tu asi môžeme predpokladať, že ich všetci poznáme a milujeme ich asi aj viac, ako Poliaci :D Názov v skutočnosti znamená „malé kravy“. Sú to polomäkké, mliečno-karamelové sladkosti, ktoré sú tvrdšie na povrchu a krémové vo vnútri.

2.       Česko – Hašlerky

Ikonické cukríky s unikátnou chuťou anízu v spojení s ďalšími bylinkami, mätou, skorocelom a medovkou. Ich chuť je naozaj špecifická a zaručene si ich nepomýlite s nijakým iným cukríkom. Nesú názov po spevákovi prvej polovice 20. storočia Karlovi Hašlerovi

3.       Rakúsko – Mozartkugel – Mozartove Gule

Guličky z pistácií, marcipánu a nugátu obalené v horkej čokoláde. Vytvoril ich cukrár Paul Fürst v roku 1890. Pôvodne sa volali Mozart-Bonbon.

4.       Maďarsko – Túró Rudi

Tvarohová tyčinka rozšírená v Maďarsku od roku 1968. Táto sladkosť je zložená z tvarohového krému a povrchu z tenkej vrstvy čokoládovej polevy. Uchováva sa v chladničke. Marketing je založený na jej zapamätateľnom obale: biely, s červenými bodkami. U nás ju poznáme ako tyčinku Dots.

5.       Nemecko – Haribo

Haribo založil Hans Riegel Sr. a názov je odvodený od Hans Riegel Bonn. Spoločnosť Haribo vyrába sladkosti od roku 1922, a preslávili ich želé medvedíky.

6.       Slovinsko – Gorenjka

Čokoláda vyrábaná od roku 1922. Typická je mliečna čokoláda s celými lieskovými orechami. V súčasnosti sú vyrábané už aj iné čokolády pod touto značkou.

7.       Chorvátsko – Bajadera

Je to vlastne taký nepečený koláčik – vrstvy nugátu s mandľami, lieskovými orechmi alebo vlašskými orechmi.

8.       Taliansko – Galatine

Cukríky vyrábané od roku 1956. Sú biele, základnou ingredienciou je sušené mlieko, med a jogurt. Sú výborné sladkosti, ale sú aj skvelým zdrojom vápnika a energie.

9.       Švajčiarsko – Sugus

Keď sa povie Švajčiarsko, v prvom rade si asi všetci predstavíme čokoládu. Avšak Sugus je cukrovinka, ktorej história siaha až do roku 1931. Je to mäkký, žuvací ovocný cukrík. Originálne príchute boli ananás, malina, citrón a pomaranč.

V našej ponuke máme veľmi podobné cukríky, kód 748 Si-Si

10.   Francúzsko – Anis de Flavigny

Cukrovinka vyrábaná postupným dražovaním jediného semienka anízu. Po dobu 15 dní sa semienko postupne dražuje vrstvami ochuteného javorového sirupu. Výsledná sladkosť sa vždy volá aníz, aj keď jej príchuť môže byť napr. pomaranč alebo mäta.

11.   Belgicko – Cuberdon

      Legenda tejto cukroviny siaha až 150 rokov do minulosti. Je to malinová sladkosť v tvare kornútku. Je tvorená z arabskej gumy, želatíny, cukru a malinovej príchute. Na povrchu je cukrová škrupinka, pod ňou malinová želatína a vo vnútri sladký želatínový sirup. Pri konzumácií je potrebné odhryznúť vrchnú časť, vypiť sirup a potom zjesť zvyšok. Tento postup má jediný dôvod – aby sirup nezašpinil oblečenie.

12.   Holandsko – Drop

Cukrovinka zo sladkého drievka, ktoré Holanďania milujú. Priemerný Holanďan zje 2 kg sladkého drievka ročne. Drop pozostáva z šťavy z rastliny Glycyrrhiza glabra alebo Sladovka hladkoplodá. Najznámeší Drop je zmiešaný so salmiakom, a má typickú slanú chuť.

13.   Španielsko – Turrón

Sladkosť vyrobená z medu, cukru, vaječných bielkov, s praženými mandľami a inými orechami. Väčšinou je v tvare kociek. Vyrába sa v tvrdej alebo mäkšej konzistencií.

14.   Portugalsko – Pastéis de Nata

Tradičný koláčik, pozostávajúci z hrubej vrstvy lístkového cesta a pudingovej náplne. Povrch koláčiku je zkaramelizovaný.

15.   Anglicko – Cadbury

História siaha až do roku 1824, kedy John Cadbury otvoril svoj prvý obchod v Birminghame. Najpopulárnejšia čokoláda tejto značky je Cadbury Dairy Milk. Mliečna čokoláda klasickej krémovej a jemnej chuti je obľúbená už po niekoľko destiatok generácií. Typický tmavo fialový obal ju robí rozpoznateľnou všade.

16.   Írsko – Clove Rock

Tradičná cukrovinka, bielo-červenej farby, so silnou chuťou klinčekov.

17.   Škótsko – Shortbread

Sušienka z cukru, masla a múky.

18.   Dánsko – Kongen af Danmark

Tvrdé karamelky tmavo červenej, alebo fialovej farby, s chuťou anízu. Kedysi sa využívali aj proti kašľu. Dnes sú obľúbenou sladkosťou.

19.   Nórsko – Freia Kvikk Lunsj

Čokoládová tyčinka predávaná od počiatku. Jediný výpadok výroby nastal počas druhej svetovej vojny. Tyčinka má 4 obdĺžnikové časti zložené zo sušienky, tenkej vrstvy krému s pomletých sušienok a obalené v čokoláde. Je veľmi podobná tyčinke KitKat. Pre mnohých je symbolom nórskej kultúry.

20.   Švédsko – Sockerbitar

Malé štvorčeky pripomínajúce marshmallow

 

Kultúra sladkostí je rozmanitá tak, ako svet sám. Každá krajina má iné chute starostlivo si svoje sladké bohatstvo stráži. Ak budete cestovať do jednej z týchto krajín, určite ich typické sladkosti ochutnajte. Spoznáte tak nové chute a priblížite sa bližšie ku kultúre krajiny.

Ktorá krajina vás najviac zaujala? Ktorú by ste najradšej ochutnali? Napíšte nám do komentárov, sme zvedaví.

Prajeme vám šťastné, sladké cestovanie.

 
Publikováno v: Zaujímavosti

Zanechat komentář

Chcete-li psát komentáře, přihlaste se

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených