Blog navigation

Nejnovější příspěvky

Kakao a jeho prínosy pre zdravie

 

Niet väčšieho komfortu ako zamatovo jemné, horúce kakao. Jeho lahodná vôňa nás ako deti lákala von z postele, spolu s dobrými raňajkami to bola jedna z najlepších častí dňa. :) Aj ako dospelí si kakao vieme vychutnať, a o to viac, keď si uvedomujeme všetky jeho benefity. 

Čo sa z článku dozvieš:

  • čo je kakao
  • aké vitamíny a zdraviu prospešné látky obsahuje
  • ako ho zakomponovať do našej stravy
  • kakao v našej ponuke

Kakao je lahodná pochúťka, ktorá má výnimočný prínos pre naše zdravie. Oproti bežnej čokoláde je kakao neupravené a obsahuje viac prospešných látok. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko zdravotných výhod, ktoré prináša konzumácia kakaa, a dozvieme sa, ako ho môžeme ľahko a chutne zakomponovať do našej stravy.

Kakao je bohaté na antioxidanty.

Kakao je jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov na svete. Obsahuje flavonoidy, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v našom tele. Tieto voľné radikály sú zodpovedné za poškodenie buniek a môžu prispieť k vzniku rôznych ochorení, vrátane srdcových chorôb a rakoviny. Pravidelná konzumácia kakaa môže pomôcť chrániť náš organizmus pred škodlivými účinkami voľných radikálov.

 

Kakao podporuje zdravie srdca.

Flavonoidy v kakau majú priaznivý vplyv na zdravie srdca a ciev. Pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu (LDL) a zároveň zvyšujú hladinu dobrého cholesterolu (HDL). To pomáha znížiť riziko srdcových ochorení, ako sú infarkty a ischemická choroba srdca.

 

Kakao zlepšuje náladu

Kakao obsahuje rôzne látky, ktoré pôsobia na zlepšenie nálady a zníženie stresu. Serotonín a endorfíny sú prirodzené chemikálie, ktoré spôsobujú pocit šťastia a pohody. Pravidelné konzumovanie kakaa môže pomôcť znížiť úzkosť a prispievať k celkovému psychickému blahu. Kakao poteší všetky naše zmysly, a pohladí nás na duši.

 

Kakao je skvelým zdrojom minerálov.

Kakao je bohatý na minerály, ako sú horčík, železo, draslík a vápnik. Tieto minerály sú dôležité pre správne fungovanie nášho organizmu. Horčík podporuje nervový systém, železo je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek, draslík reguluje krvný tlak, a vápnik je kľúčový pre zdravé kosti a zuby. V kombinácií s mliekom bohatým na vápnik si takto zabezpečíme odporúčaný denný príjem vápnika pre zdravie kostí :) 

 

Ako kakao zakomponovať do vášho jedálnička?

V našej ponuke nájdete dva druhy kakaa, ktoré si jednoducho zakomponujete do svojej stravy:

Vychutnajte si ho ako horúci nápoj. Najjednoduchší spôsob, ako si vychutnať kakao, je pripraviť si z neho horúci nápoj. Môžete použiť neupravené kakao v prášku alebo ho nahradiť varenou čokoládou s vysokým obsahom kakaa. Pridajte ho do mlieka a oslaďte podľa chuti medom, agávovým sirupom alebo iným prírodným sladidlom. Pekný hrnček, k tomu dobrá knižka - niet lepšieho relaxu. :)

 

Pridajte si ho do vášho obľúbeného smoothie. Kakao môžete pridať do smoothie spolu s ovocím, rastlinnými mliekami, prípadne špenátom či avokádom. Táto kombinácia vám poskytne zdravé nutričné látky a je chutným spôsobom, ako do stravy zakomponovať kakao.

 

Dochuťte si ním rannú ovsenú kašu. Kakao môžete pridať aj do ovsenej, alebo inej kaše, čím z nej urobíte chutný a zdravý raňajkový zážitok. Stačí ho primiešať do uvarených ovsených vločiek a pridať plátky banánu alebo iné obľúbené ovocie. K tomu oriešky, alebo orechové maslo pre zdravé tuky a vzniknú komplexné raňajky, ktoré vás zasýtia na niekoľko hodín. Alebo si namiesto kakaa pridajte na horúcu kašu kocku horkej čokolády. Tá sa na horúcej kaši nádherne rozpustí a vytvorí delikátny ranný zážitok :)

 

Kakao je nielen lahodnou pochúťkou, ale aj zdravou voľbou, ktorá prináša mnoho prospešných prínosov pre naše zdravie. Jeho bohatý obsah antioxidantov, minerálov a schopnosť zlepšovať náladu ho robia skvelým doplnkom našej stravy. Takže si ho doprajte a užite si jeho blahodarné účinky pre vaše telo a myseľ! :)

 
Publikováno v: Zdravý životný stýl

Zanechat komentář

Chcete-li psát komentáře, přihlaste se

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených