Blog navigation

Nejnovější příspěvky

Želatína: Obľúbenkyňa naprieč všetkými generáciami

 

Ak ste milovníkom sladkostí, pravdepodobne poznáte želé a gumových medvedíkov. Tieto sladkosti sú obľúbené nielen medzi deťmi, ale aj dospelými. Ako sú tieto sladkosti vyrábané? Aký je proces výroby želatíny? V tomto článku sa pozrieme na fascinujúci svet želatíny, gumových mackov a rôznych druhov želé.

Čo sa z článku dozvieš:

  • čo je želatína
  • odkiaľ sa získava
  • čo sa z nej vyrába
  • želé v našej ponuke

Čo je želatína?

Želatína je bielkovinová látka, ktorá sa získava z kolagénu, proteínu prítomného v koži, šľachách a kostiach zvierat. Jej použitie siaha až do staroveku, kde sa využívala na zahustenie jedál. V dnešnej dobe sa želatína najčastejšie používa na výrobu sladkých dobrôt, ako sú gumené medvedíky a rôzne druhy želé cukríkov.

 

Jednou z najobľúbenejších cukroviniek vyrobených zo želatíny sú gumené medvedíky. Sú to  farebné, pružné a lahodné sladkosti vo forme medvedíkov a sú obľúbené nielen medzi deťmi, ale aj dospelými. Vyrábajú sa v rôznych farbách a ovocných príchutiach. Gumoví mackovia sa vyrábajú kombináciou želatíny, cukru, ovocných štiav, príchutí a farbív. Ich zábavný vzhľad a sladká chuť ich robia neodolateľnými.

 

Okrem gumených medvedíkov je želé prítomné aj v mnohých iných cukrovinkách. Želatína je známa svojou prispôsobivosťou, čo umožňuje vytváranie veľkého množstva rôznych tvarov a dizajnov cukríkov, ako napríklad krúžky alebo srdiečka. Je to vďaka jej schopnosti stuhnúť a zachovať tvar formy. Pri výrobnom procese želatíny je možné do nej pridávať rôzne farbivá a príchute. Z tohto procesu následne vznikajú lákavé dobroty.

 

Medzi obľúbené príchute želé cukríkov patria bezpochyby želé cukríky s colovou príchuťou, nazývané aj Cola fľaštičky. Ich chuť pripomína známy kolový nápoj a sú obľúbené nielen u milovníkov colových nápojov. Pre ešte zaujímavejšiu chuť vyskúšajte želé cukríky Cola fľaštičky v kyslej verzii. Táto verzia colových cukríkov je obalená v kyslom cukre a je skvelým sladkým osviežením.

 

Medzi ďalšie obľúbené príchute želé cukríkov patria rôzne ovocné variácie. Prispôsobivosť želatíny umožňuje vytváranie množstva nových príchutí avšak medzi ľuďmi sú obľúbené prevažne tie klasické, tradičné. Patria sem napríklad Čerešničky, Broskyňové krúžky, Jablkové krúžky prípadne Žížalky, ktoré poznajú i tie najmladšie generácie.

 

Želatína je neodmysliteľnou súčasťou sveta sladkostí. Všetky spomenuté druhy želé cukríkov majú jedno spoločné – schopnosť priniesť sladké potešenie a radosť. Bez ohľadu na to, či ste väčším fanúšikom Cola fľaštičiek alebo Žížalok, všetky želé cukríky nám pripomínajú chvíle detstva a radostí. Nech už ste kdekoľvek, želé cukríky sú skvelým spoločníkom na cesty ale aj výborným občerstvením pri trávení spoločných chvíľ s vašimi blízkymi.

 

 
Publikováno v: Zaujímavosti

Zanechat komentář

Chcete-li psát komentáře, přihlaste se

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených