Blog navigation

Nejnovější příspěvky

Kde sa vzal slaný karamel a prečo nám tak veľmi chutí

 

Karamel je sladká pochúťka, ktorá sa vo svete gastronómie stala neodmysliteľnou súčasťou dezertov, cukrovín a rôznych pochúťok. Tradičné je jeho spojenie so sladkou chuťou, karamel však prešiel výraznou transformáciou, ktorá pridala do jeho škály chutí nový rozmer - slanú chuť. Slaný karamel nie je len chutnou zmesou sladkého a slaného, ale stala sa z neho aj gastronomická výzva, ktorá prekvapuje a teší chuťové poháriky po celom svete.

Čo sa z článku dozvieš:

  • pôvod karamelu
  • ako vznikol slaný karamel a kto ho objavil
  • prečo nám tak veľmi chutí
  • naše sladkosti so slaným karamelom

 

Pôvod karamelu

Karamel má dlhú históriu, a to až do starovekého Egypta, kde sa prvýkrát začal vyrábať z cukrovej trstiny. Prvé záznamy o karamelizácii cukru pochádzajú zo 4. storočia pred naším letopočtom. Základné suroviny pre výrobu karamelu – cukor a voda – sa zmiešavali a potom varili, kým sa nevytvorila lepkavá a sladká hmota. Postupom času sa recepty a techniky výroby zdokonaľovali a karamel sa stal dôležitou súčasťou cukrárskeho umenia.

 

Transformácia karamelu

Slaný karamel našiel svoj pôvod vo Francúzsku a vynašiel ho preslávený francúzsky cukrár Henri Le Roux z Bretónska v roku 1977. Pre tento región je typické slané maslo – majster cukrár pridal slané maslo do karamelu a vytvoril pochúťku, ktorú nazval „caramel au beurre salé“, teda karamel so slaným maslom.

V 90.-tych rokoch parížsky cukrár Pierre Hermé predstavil svetu makrónky so slaným karamelom, ktoré sa stali hitom. Postupne prichádzali ďalšie a ďalšie pochúťky a využitie slaného karamelu začalo skutočne naberať na obrátkach najmä v posledných desaťročiach. Začali sa objavovať rôzne karamely, lízanky, zmrzliny, keksíky, pudingy, orechy, tyčinky...

Pýtate sa, prečo je slaný karamel tak obľúbený? Práve pre jeho kontrastný chuťový zážitok. Spočiatku môže byť ťažké si predstaviť, že sladký cukor by sa mohol kombinovať so slanými prvkami, ale tento kontrast sa stal presne tým, čo robí slaný karamel taký lákavý. Slaná chuť naštartuje chuťové poháriky a následná sladká explózia chuti z cukru dodáva komplexnosť a hĺbku celej skúsenosti.

 

Aké sú obľúbené produkty so slaným karamelom?

Oriešky, ako napríklad mandle, lieskové orechy, arašidy, kešu orechy alebo vlašské orechy, sú vhodnou prísadou pre slaný karamel. Kombinácia krásne spracovaného karamelu s chrumkavými a výraznými orieškami pridáva do jedla ďalší rozmer.

Oriešky do slaného karamelu pridávajú textúru a lahodnú chuť. Ich prírodné oleje sa spájajú s karamelom, čo dáva dezertu ešte väčšiu bohatosť. Slaný karamel v spojení s orieškami je tiež vynikajúcim príkladom toho, ako sa v gastronómii často používa kontrast – tentoraz medzi sladkým, slaným a chrumkavým. Špeciálne odporúčame Kešu slaný karamel - chrumkavé, ale zároveň lahodné a maslové kešu orechy v bielej čokoláde a slanom karameli sú delikátnym chuťovým zážitkom. 

Slaný karamel je taktiež ideálnym krémom na naplnenie oblátkových trubičiek. Vyskúšajte trubičky slaný karamel, ktoré vás určite nesklamú. Svojou chuťou vás možno prekvapia krovky slaný karamel :)

 

Slaný karamel je skvelým príkladom toho, ako sa jedna tradičná pochúťka môže transformovať do novej podoby. Kombinácia sladkosti a slanosti je nielen chuťovým zážitkom, ale aj prejavom kreativity a experimentovania v kuchyni. Produkty ako oriešky pridávajú do tejto kombinácie ďalšiu vrstvu komplexnosti, čo robí slaný karamel zároveň potešením pre chuťové poháriky a pre umenie gastronómie. Bez ohľadu na jeho pôvod, slaný karamel si získal miesto medzi našimi obľúbenými chuťami a bude nás určite baviť a prekvapovať aj v budúcnosti.

 
Publikováno v: Zaujímavosti

Zanechat komentář

Chcete-li psát komentáře, přihlaste se

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených