Blog navigation

Nejnovější příspěvky

10 dôvodov prečo jesť brusnice

 

Brusnice sú malé červené bobule, ktoré sa často konzumujú v období jesene a zimy, keď sú vo veľkom dostupné. Okrem svojho lahodného sladko-kyslého zážitku ponúkajú brusnice aj mnoho zdravotných výhod. V tomto článku sa pozrieme na 10 dôvodov, prečo by ste mali zaradiť brusnice do svojej stravy.

Čo sa z článku dozvieš:

  • aké vitamíny obsahujú brusnice
  • ako napomáhajú nášmu organizmu
  • aké produkty s obsahom brusníc nájdete v našej ponuke

 

1. Vysoký obsah vitamínu C

Brusnice sú bohaté na vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a pomáha bojovať proti prechladnutiu a chrípke. Vitamín C je aj silný antioxidant, ktorý chráni organizmus pred voľnými radikálmi a pomáha udržiavať zdravú pokožku.

2. Ochrana pred infekciami močových ciest

Brusnice sú dobre známe svojimi vlastnosťami na prevenciu infekcií močových ciest. Obsahujú látky nazývané proantocyanidíny, ktoré bránia baktériám v prichytení sa k stenám močového traktu. Pravidelná konzumácia brusníc môže pomôcť predchádzať infekciám močových ciest.

3. Zlepšenie trávenia

Vláknina obsiahnutá v brusniciach je prospešná pre trávenie. Pomáha regulovať črevnú činnosť a podporuje zdravý tráviaci systém. Okrem toho znižuje riziko zápchy a iných tráviacich problémov.

4. Podpora srdcového zdravia

Konzumácia brusníc môže pomôcť zlepšiť srdcové zdravie. Bobule obsahujú antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu (LDL) v krvi a zároveň zvyšovať hladinu dobrého cholesterolu (HDL). Tým sa znižuje riziko vzniku srdcových ochorení.

5. Zlepšenie pamäti

Brusnice sú považované za "superpotravinu" pre mozog. Obsahujú fytochemikálie, ktoré môžu zlepšiť kognitívne funkcie a pamäť. Pravidelná konzumácia brusníc môže pomôcť predchádzať starnutiu mozgu a znížiť riziko neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba.

6. Antioxidačné účinky

Brusnice patria medzi potraviny s jedným z najvyšších obsahov antioxidantov. Tieto antioxidanty pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, ktoré môžu poškodiť bunky v tele a spôsobiť rôzne zdravotné problémy, vrátane rakoviny.

7. Ochrana zraku

Luteín a zeaxantín, dva dôležité antioxidanty obsiahnuté v brusniciach, sú prospešné pre zdravie očí. Pomáhajú chrániť oči pred škodlivým slnečným žiarením a redukovať riziko makulárnej degenerácie, jednej z hlavných príčin straty zraku u starších ľudí.    

8. Kontrola hmotnosti

Vláknina v brusniciach pomáha zvýšiť pocit sýtosti a znižuje chuť na jedlo. To môže byť prospešné pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo udržať svoju váhu pod kontrolou.

9. Zdravá pokožka

Brusnice obsahujú vitamín E, ktorý je dôležitý pre zdravú pokožku. Tento vitamín pomáha chrániť pokožku pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia a voľných radikálov. Môže tiež pomôcť zmierniť príznaky starnutia pokožky.

10. Ochrana pred zápalovými ochoreniami

Niektoré zlúčeniny obsiahnuté v brusniciach majú protizápalové účinky. Pravidelná konzumácia brusníc môže pomôcť pri znižovaní zápalových ochorení, ako je artritída.

Cukrovinky s brusnicami v našej ponuke:

  • Brusnice v horkej čokoláde - kombinácia sviežich brusníc a kvalitnej horkej čokolády tvorí bombu plnú antioxidantov
  • Granola Pomegranate a Granola Fruit - chrumkavé ovsené vločky s kúskami brusníc sú dokonalé na raňajky plné vitamínov
  • Crunchy brusnica - chrumkavá cereálna tyčinka s ovsenými vločkami a brusnicami podliata vanilkovou polevou Vám dodá energiu počas dňa
  • GoOn Protein Fruit - proteínová tyčinka zaliata v jemnej mliečnej čokoláde, s brusnicami a goji - zdroj antioxidantov a bielkovín
  • Choco Fit Brusnicové - jemné ovsené sušienky s kúskami čokolády a brusnicami

 

Brusnice sú nielen chutné, ale poskytujú aj veľa zdravotných benefitov. Zaradením týchto bobúľ do svojej stravy môžete podporiť svoje zdravie a pohodu. Sú výnimočným príkladom toho, ako príroda poskytuje potraviny, ktoré nám pomáhajú žiť zdravší a plnohodnotnejší život.

 
Publikováno v: Zdravý životný stýl

Zanechat komentář

Chcete-li psát komentáře, přihlaste se

Komentáře

  • Milujeme brusnice
    Od:Nika Štipková Dne 27-01-2024

    MILUJEME BRUSNICE ??

  • Milujeme brusnice
    Od:Milujeme brusnice Dne 27-01-2024

    MILUJEME BRUSNICE ?

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených