Blog navigation

Nejnovější příspěvky

Pozitívne účinky kávy

 

Predstavte si: ráno zazvoní budík, vonku je stále tma, nechce sa nám vstať ale potom si pomyslíme, že čím skôr vstaneme, tým skôr bude káva a zrazu hop!...a sme v kuchyni. Myšlienka na tú našu horúcu, voňavú kávičku v našom obľúbenom hrnčeku je to, čo nás dostane z postele. Odpijeme si, zavrieme oči a vychutnávame. Je to ranný rituál, chvíľka pohody pred ďalším náročným dňom.

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete a pre mnohých z nás je neodmysliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Okrem skvelej chuti a povzbudzujúceho účinku má však káva aj niekoľko pozitívnych účinkov na naše zdravie a pohodu. V nasledujúcom článku sa pozrieme na niektoré z týchto pozitívnych účinkov.

 Čo sa z článku dozvieš:

  • pozitívne účinky kávy na náš organizmus
  • aké látky káva obsahuje a aké sú ich jednotlivé účinky
  • kávička v našej ponuke

Zvýšená energickosť a koncentrácia

Jedným z najznámejších pozitívnych účinkov kávy je zvýšená energickosť a koncentrácia. Kofeín, hlavná aktívna zložka kávy, stimuluje centrálnu nervovú sústavu a pomáha zlepšiť vašu bdelosť a koncentráciu. Preto je káva obľúbená medzi ľuďmi, ktorí potrebujú ranný impulz, aby sa prebudili a začali deň plný energie.

 

Antioxidačné účinky

Káva je bohatá na antioxidačné látky, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a ochraňujú naše bunky pred poškodením. Antioxidanty môžu pomôcť znížiť riziko mnohých chronických ochorení, vrátane niektorých druhov rakoviny a srdcových ochorení.

 lepšená fyzická výkonnosť

Kofeín zvyšuje hladinu adrenalínu v krvi, čo môže zlepšiť fyzickú výkonnosť. Preto nie je prekvapujúce, že mnoho športovcov si pred tréningom dá šálku kávy, aby dosiahli lepšie výsledky. Káva môže zvýšiť vytrvalosť a pomôcť vám dosiahnuť svoje športové ciele.

 

Znížené riziko niektorých ochorení

Štúdie naznačujú, že konzumácia kávy môže pomôcť znížiť riziko niektorých ochorení, ako sú cukrovka typu 2, Parkinsonova choroba a dokonca aj určité druhy rakoviny, vrátane rakoviny pečene. Samozrejme, je dôležité konzumovať kávu s mierou a v rámci zdravého životného štýlu.

 

Zlepšená nálada

Káva má tiež schopnosť zlepšiť náladu a zvýšiť pocit pohody. Kofeín stimuluje uvoľňovanie hormónov šťastia, ako je serotonín, čo môže pomôcť bojovať proti depresii a úzkostným stavom. Mnohí ľudia si užívajú šálku kávy nielen pre jej chuť, ale aj pre to, ako im zlepšuje náladu.

 

Zlepšená pamäť a kognitívne funkcie

Káva môže mať aj pozitívny vplyv na pamäť a kognitívne funkcie. Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia kávy môže pomôcť chrániť mozog pred neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je Alzheimerova choroba. Kofeín môže tiež zlepšiť krátkodobú pamäť a koncentráciu.

 

Sociálne spojenie

Káva má aj svoje sociálne výhody. Ľudia sa často stretávajú v kaviarňach a kaviareň sa stáva miestom pre stretnutia, rozhovory a relaxáciu. Káva je spoločným bodom pre mnoho ľudí a pomáha vytvárať a upevňovať vzťahy. Kávička s kamoškou či posedenie v obľúbenej kaviarni s rodinou, kávičkové rande s partnerom - všetko sú to veľmi dôležité momenty a spojenia. Pri káve sa všetko lepšie prediskutuje :)

 

Pozitívne účinky kávy sa môžu líšiť od osoby k osobe a závisia od množstva kávy, ktorú konzumujete. Pre niektorých ľudí môže nadmerná konzumácia kávy spôsobiť nežiaduce účinky, ako je nespavosť alebo nervozita. Preto je dôležité konzumovať kávu s mierou a počúvať svoje vlastné telo.

 

Celkovo je káva obľúbený nápoj, ktorý môže mať pozitívny vplyv na naše zdravie a pohodu. Samozrejme, je dôležité ju konzumovať s rozumom a vyhnúť sa jej nadmernému pitiu. Ak si užívate šálku kávy denne, môže to byť zdravý spôsob, ako si spríjemniť deň a profitovať z jej pozitívnych účinkov.

Skvelou výhodou je, že sa kvalitnou kávou už nemusíme chodiť do kaviarní, ale vieme si ju pripraviť aj doma.

Vyskúšajte našu kávičku 

Vychutnajte si voňavé chvíľe v spoločnosti priateľov, relaxujte pri dobrej knižke :)

 
Publikováno v: Zaujímavosti

Zanechat komentář

Chcete-li psát komentáře, přihlaste se

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených