Blog navigation

Nejnovější příspěvky

Zaujímavosti o kokose

 

Kokos je exotický plod, ktorý nás svojou chuťou, vôňou a mnohými využitiami neustále fascinuje. Je viac než len jedlom – kokos nám poskytuje mnoho zaujímavých faktov a využití, ktoré možno nepoznáte. V nasledujúcom článku sa pozrieme na niektoré zaujímavosti o kokose, ktoré vás možno prekvapia.

Čo sa z článku dozvieš?

  • čo je to vlastne kokos
  • aké má využitie
  • aké pozitívne účinky na zdravie má konzumácia kokosu
  • ktoré z našich sladkostí obsahujú kokos

Kokos nie je orech

Aj keď sa nazýva kokosový orech, nie je to skutočný orech. Kokos je semenom plodu kokosového stromu (Cocos nucifera). Skutočné orechy pochádzajú od iných stromov, ako sú orechové stromy. Táto chyba v názve vznikla v minulosti kvôli podobnosti medzi šupkou kokosu a orechovými šupkami.

Kokosové sladidlá

Z kokosu sa dajú vyrobiť rôzne sladidlá, ako je kokosový cukor a kokosový nektár. Tieto prírodné sladidlá sú populárnou alternatívou pre biely cukor a majú nízky glykemický index.

Kokosový olej ako superpotravina

Kokosový olej je považovaný za superpotravinu kvôli svojim zdravotným výhodám. Obsahuje MCT, ktoré môžu pomôcť pri chudnutí, zlepšiť kognitívne funkcie a posilniť imunitný systém.

 Výživná hodnota

Kokos obsahuje množstvo dôležitých živín, vrátane vitamínov (predovšetkým vitamínu C a vitamínu B), minerálov (ako draslík, horčík a vápnik), a antioxidantov. Má tiež potenciálne prospešné účinky na zdravie, vrátane podpory zdravej pokožky, zlepšenia metabolizmu a imunitného systému.

Kokosové oleje majú mnoho využití

Kokosový olej je známy pre svoje mnohostranné využitie. Okrem varenia a pečenia sa používa v kozmetike, na ošetrenie pokožky a vlasov, ako masážny olej a dokonca aj na odstránenie make-upu. Má antibakteriálne vlastnosti a môže pomôcť hydratovať a zjemniť pokožku.

Kokosové vlákna

Kokosové vlákna sú získavané zo šupky zrelého kokosu a používajú sa na výrobu lanka, matracov a výplní. Tieto vlákna sú trvanlivé a odolné voči plesniam a hmyzu, čo ich robí obľúbeným materiálom pre rôzne produkty.

Vysoký obsah tuku

Kokos obsahuje vysoký obsah tuku, ale väčšinou ide o zdravé nasýtené tuky, ktoré sú inak známe ako stredne nasýtené mastné kyseliny (MCT). Tieto tuky majú niekoľko zdravotných výhod a môžu byť rýchlo spracované na energiu v tele.

Výborný zdroj vlákniny

Kokosová dužina je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá je dôležitá pre trávenie a zdravie čriev. Vláknina môže pomôcť pri regulácii trávenia a znižovaní rizika ochorení tráviaceho traktu.

Bezlepková alternatíva

Kokos je prirodzeným bezlepkovým produktom, čo ho robí ideálnou alternatívou pre ľudí s celiakiou alebo inými druhmi intolerancie na lepok. Kokosová múka, kokosový olej a kokosové výrobky sa často používajú ako náhrady za obilniny vo varení a pečení.

Kokosové poklady v našej ponuke

My kokos milujeme a preto aj v našej ponuke nájdete množstvo kokosových sladkostí.

Na cesty a do kabelky sa skvele hodia jednotlivo balené

Na chrumkanie ku kávičke zase

Kokos v spojení s mandľami vytvorí skutočnú lahôdku plnú dôležitých vitamínov a zdravých tukov – k tomu dopomôžu Mandle v bielej čokoláde a kokose , alebo Mandle Coconut.

Kokos je skutočným pokladom tropických oblastí, ponúka nám nielen lahodnú chuť, ale aj mnoho zaujímavých faktov a využití. Je to unikátny plod, ktorý si zaslúži svoje miesto v našom jedálnom lístku a v našich životoch. A ak ste ešte neskúsili nejaké tradičné kokosové jedlá alebo výrobky, možno je načase ich objaviť a ochutnať.

 

 
Publikováno v: Zaujímavosti

Zanechat komentář

Chcete-li psát komentáře, přihlaste se

Komentáře

  • Kokos ?????
    Od:Zuzana Klobušická Dne 24-01-2024

    Kokos je úžasný vo všetkom ... od koláčikov, cez sušienky, tyčinky až po kokosové kocky v čokoláde.... a nádherne vonia ?

  • Zaujímavý článok
    Od:Nika Štipková Dne 23-01-2024

    KOKOS :) :) :) :) :)

Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených